Gurkmeja – bra eller dåligt?

gurkmeja

Internet är verkligen sprängfyllt med information om allt möjligt. Detta kan bli ett problem om man till exempel försöker lista ut om s.k. superfoods är bra eller dåligt. Gurkmeja har under en lång tid varit ett av de ämnen som anses vara just magnifikt och bra och är bland annat det ämne som finns i kryddan curry och som ger dess gula färg.

Gurkmeja är egentligen en växt som tillhör samma familj som ingefära och påminner även delvis om det rent smakmässigt. Just ämnet gurkmeja har länge använts som ett sätt att bota folksjukdomar och där man argumenterar för alla hälsofördelar som det medför. I Asien och framför allt Indien har detta använts sedan urminnes tider.

Gurkmeja kan även vara ett av de ämnen som enormt mycket forskning plöjts ner inom för att hitta positiva effekter och bevisa kraften i ämnet. Här inkluderas även studier där man försökt få gurkmeja att reagera med proteiner för att direkt kunna se en positiv effekt som skulle kunna användas inom tillverkning av läkemedel.

Börjar man läsa på om gurkmeja så är det ingen tvekan om att det är ett hett ämne och att det förespråkas hårt av en del samhället som anser att det skulle vara väldigt positivt med en lång lista av fördelar. Det hänvisas även friskt till forskning om gurkmeja och den aktiva ingrediensen curcumin men det ges inte vad jag kan se några direkta källor vilket gör att många påståenden faller platt.

Att ett ämne använts inom folkmedicin i tusentals år innebär inte per automatik att det är bra och att det gjorts mängder med forskning på ett aktivt ämne kan även tyda på att det är svårt att bevisa fördelar och att man hela tiden känner att det behövs mer forskning för att säkerställa deras effekt.

För att demonstrera ett tydligt problem så finns det en artikel på kurera.se om varför man ska äta gurkmeja och där Sanna (Ehdin) Anandala får uttala sig fritt. Men det finns inga egentliga källor utan det är bara hennes ord som refererar tomhänt till forskning och alla fördelar med curcumin som finns i gurkmeja.

Artikeln känns väldigt pålitlig men tittar man upp Sanna finner man att hon 2000 utsågs till Årets förvillare met motiveringen ”för hennes hälsofarliga råd om kost och hälsa baserade på hennes vantolkningar av vetenskapliga studier”.

I januari 2017 kom en forskningsrapport om att curcumin förmodligen inte alls har de fördelar som hälsovärlden vill att vi ska tro och att det är mycket svårt att använda det för att se några direkta positiva effekter inom medicin.

Även om det finns forskning som inte tyder på att curcumin är så bra som det påstås så har forskarna svårt att med säkerhet säga att ämnet inte har någon positiv effekt på hälsan. Det finns t.ex. gurkmejakapslar som du kan läsa mer om på denna sida och är ett perfekt sätt för dig som vill komma åt ämnet curcumin utan att använda det i maten du lagar.

I lagom dos lär det inte ha några negativa effekter och det är fullt möjligt att det medför positiva hälsofördelar men inte på det sätt som det beskrivs av många. Men man ska också komma ihåg att det är svårt att följa upp effekter som kan uppstå efter ett långvarigt intag. Att äta curcumin under många år skulle mycket väl kunna leda till en positiv effekt på hälsan som skyddar mot inflammationer och andra sjukdomar.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.