Hamam & Turkiskt bad

 

Turkiskt bad eller Hamam som det egentligen heter har länge varit en populär spabehandling med ursprung från Turkiet.

Den skiljer sig en hel del från vanliga spabehandlingar och i en typisk behandling av Hamam så skrubbas kroppen samtidigt som vatten i omgångar hälls över dig, ofta i olika temperaturer.

Hamam upplevs ofta som väldigt avkopplande i sin helhet även om skrubbandet i sig kan ha delade uppfattningar. Efteråt känns dock huden väldigt len och kan lätt bli lite lätt röd. Det är dock en härlig känsla och man känner sig ofta frisk och ny efteråt.

Även i Sverige finns här en hel del spa och ofta i kombination med hotell som erbjuder Hamambehandlingar och Turkiskt bad. Ett exempel är Blue Hotel som ligger i Stockholm som har flera olika Hamambehandlingar, trevlig anläggning och ett perfekt ställe att fly till om man vill koppla bort vardagen en helg.

Om du någon gång varit på ett turkiskt bad och fått uppleva hamam så kanske du lagt märke till hamam handduken som du fått. De brukar vara ganska enkla i sin design på spa men de är väldigt lena, tillverkade i bomull och känns ofta igen på sina snygga fransar.

Just handduken som man har i hamam är något som blivit väldigt populär att använda i andra sammanhang också. Kanske är det till och med så i dag att hamam handduk med ursprung från ett turkiskt bad används mer och oftare som vanlig handduk, filt eller pläd än till sitt ursprungliga syfte. I Sverige är det högst troligt i alla fall.

Den traditionella turkiska handduken går under namnet Pestemal och är en term du kanske främst hittar på spahotell som upprätthåller seder och tradition eller såklart om du skulle vilja få en hamam behandling när du reser till Turkiet eller andra länder i dess närhet. Så om du springer på ordet Pestemal är det alltså en hamam handduk de menar även om de i vissa fall kan vara små som skynken.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.