Sveriges ekonomi är inget dukat bord?

Inte helt förvånande så kommer nu uttalanden (läs mer på DN) om att Sveriges ekonomi inte alls överlämnas i något bra skick, och speciellt inte som ett dukat bord som Alliansen påstått. Det är Magdalena Andersson (S), finansministern som gör uttalandet om detta men det känns mer som att de försöker gnälla nu så att de om 4 år kan hänvisa till det.

Det är inte mycket vi fått veta sedan den nya regeringen tagit plats mer än att pensionärerna kommer få en högre skatt och att alla som tjänar över 50 000 kr / mån kommer få betala mer i skatt. Nu får vi dock reda på att regeringen inte kommer genomföra några nya reformer om där inte finns pengar till det. Detta gör att att man kan förvänta sig fler skattehöjningar i framtiden.

Under valdebatten valde man att visa snyfthistorier från svenskar som har det svårt. Jag lider med dem, men det man aldrig valde att visa var om verkligen stora delar av svenska befolkningen hade problem med samhällstjänster.

Jag känner mig inte speciellt blå i politiken men jag undrar om inte Alliansen trots allt var inne på rätt linje om jag hade fått bestämma 🙂

Jag skulle egentligen bara velat se en liten skatteökning för vanliga arbetare och en något högre för de som tjänar över X i månaden för att förbättra t.ex:

  • Högre löner för lärare och sjuksköterskor
  • Fler anställda i skola och vård (ger bättre vård, mindre stress och bättre skolresultat)
  • Högre pension
  • Försök minska statsskulden (bättre för svåra tider)

Där finns många andra viktiga faktorer inom politiken också, men jag hade varit väldigt nöjd med en Alliansregering om ovanstående hade spikats igenom i nästkommande mandatperiod. Nu blev det dock inte så. Jag är dock rädd att de river upp och gör mer skada under sina kommande 4 år än vad de kommer göra nytta. Time will tell 🙂

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.