Racercykel blir ett allt mer populärt träningsredskap

Det är ingen tvekan om att träna och hålla igång hälsan är något som är mer populärt än någonsin. Att gymma, springa och gå är aktiviteter som växt sig väldigt stora de senaste åren är snarare ett faktum än något annat. Givetvis har löpning varit populärt länge och jogga slog igenom stort redan förra millennium, men det är ändå knappt jämförbar med nu.

Cykling har inte varit lika utspritt för vanliga motionärer och det är det väl inte heller idag men fler och fler har börjat inse fördelarna med att cykla framför löpning. Tävlingslopp som Vätternrundan i en del av svensk klassiker växer för varje år som går med.

Det är många som tidigare hållit på med löpning som gått över till cykling på grund av t.ex. knäproblem då belastning är mindre i cykling. Du får en mycket jämnare belastning när du cyklar och inte den där smällen som uppstår när du springer. Även med en bra löpteknik så är cykling mycket bättre ur dessa perspektiv.

Andra faktorer är givetvis att det blivit populärt att göra en svensk klassiker. Att cykla 30 mil runt Vättern är ingen lätt uppgift och tar för de allra flesta 11-12 timmar även om man är ganska tränad. Detta lopp är även tufft för de som tävlar i cykling då deras långa lopp brukar vara upp mot 20 mil.

Det är alltså inte svårt att förstå att de som vill göra en svensk klassiker behöver en bra cykel och då en racercykel. När man väl investerat i detta och lagt åtskilliga timmar att träna inför loppet så är det nästan givet att det blir en träningsform efteråt. Kanske börjar man använda cykeln för att pendla till jobbet (om man kan byta om och duscha där) och andra ser det som ett perfekt sätt att varva löpning med. Och att bege sig ut på härliga vår och sommardagar för att utforska landskapet på 15 mil eller så är ju en fantastik känsla du inte kan återskapa på samma sätt med löpning.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.